Ostatnio w mojej kuchni króluje ryż we wszystkich możliwych postaciach.
Postanowiłam stworzyć sałatkę w sumie ze wszystkiego co miałam na
półkach z przetworami. Efekt wyszedł zadowalający. Lekka, smaczna a do
tego zdrowa przekąska do dań głównych jak i do pracy.
Składniki
-
2
torebki ryżu brązowego
-
pół
słoika patisonów konserwowych
-
pół
słoika konserwowej czerwonej papryki
-
4 ogórki
małosolne
-
6
ogórków konserwowych ( ja dodałam tych z chili )
-
puszka
groszku konserwowego
-
3 łyżki
zieolonych oliwek pokrojonych
-
łyżka
kaparów konserwowych
-
puszka
tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
-
sól
-
pieprz
kolorowy mielony
-
3 łyżki
jogurtu naturalnego
-
1,4
pęczka świerzego kopru
Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie kroimy w kostkę patisona, paprykę, ogórki, kroimy drobno oliwki, tak samo postępujemy z kaparami.
Odsączamy groszek konserwowy.
Do miski wrzucamy wszystkie składni łącznie z ryżem. Dodajemy tuńczyka razem z sosem własnym.
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Na koniec wlewamy jogurt.
Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinkę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz