środa, 28 lutego 2018

Kurczak "Na Karmi"

Kurczak Na Karmi


Pyszny i soczysty kurczak. Lekko słodki dzięki aromatom z piwa. Na karmi nas do syta :). Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.

Składniki

  • 1 kurczak ok. 1,5kg ( najlepiej z wolnego wybiegu )
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do kurczaka
  • 1 butelka piwa Karmi Classic
  • 0,5 litra wody
  • naczynie żaroodporne
  • 1,5 łyżki oliwy




Przygotowanie


  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Następnie nacieramy go oliwą i mieszanką przypraw.
    Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

  2. Następnego dnia butelkę z piwem namaczamy aby usunąć etykiety.
    Przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka wystawała u góry.
    Otwieramy piwo.
    Pieczemy na ruszcie " na stojąco" podstawiając pod piwo niewielki talerzyk, a pod ruszt naczynie żaroodporne z wodą.
    Pieczemy ok. 1,5 godz w temp 180C.
    10 minut przed końcem włączamy termoobieg aby uzyskać chrupiąca skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...