Pyszny i soczysty kurczak. Lekko słodki dzięki aromatom z piwa.
Na karmi nas do syta :). Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.
Składniki
- 1 kurczak ok. 1,5kg ( najlepiej z wolnego wybiegu )
- 1 opakowanie mieszanki przypraw do kurczaka
- 1 butelka piwa Karmi Classic
- 0,5 litra wody
- naczynie żaroodporne
- 1,5 łyżki oliwy
Przygotowanie
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie nacieramy go oliwą i mieszanką przypraw.
Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia butelkę z piwem namaczamy aby usunąć etykiety.
Przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka wystawała u góry.
Otwieramy piwo.
Pieczemy na ruszcie " na stojąco" podstawiając pod piwo niewielki talerzyk, a pod ruszt naczynie żaroodporne z wodą.
Pieczemy ok. 1,5 godz w temp 180C.
10 minut przed końcem włączamy termoobieg aby uzyskać chrupiąca skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz