Kluski troszeczkę zmodyfikowane ale tak samo pyszne jak te standardowe.
Składniki
-
70 dag
ugotowanych ziemniaków
-
30 dag
ugotowanej dyni
-
25 dag
mąki ziemniaczanej
-
1 żółtko
-
1/2
łyżeczki soli
-
szczypta
mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Ziemniaki i dynię przecisnęłam przez praskę.
Do masy wsypałam mąkę, sól, gałkę muszkatołową, wbiłam żółtko i zagniotłam ciasto.
Następnie odrywałam kawałki ciasta i formowałam kulkę w której robiłam palcem zagłębienia. Lekko spłaszczałam.
Wrzuciłam na osoloną, wrzącą wodę i gotowałam ok 3-4 min od chwili wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz