Mój mąż jestem fanem kebaba. Mógłby go jeść na okrągło.
Poniżej przepis na takiego domowego. Koszt jest o wiele niższy od tego kupnego a smakuje równie dobrze.
Składniki
-
400 g
piersi z kurczaka
-
500 g
udka z kurczaka bez kości
-
przyprawa kebab-gyros
-
ulubiona
sałatka ( przykładowa na moim profilu)
-
sos (np.
czosnkowy przepis na moim profilu)
-
4 tortille
-
olej
rzepakowy (np. z dodatkiem oliwy z oliwek)
Przygotowanie
Piersi z kurczaka oraz udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski.
Wsypujemy przyprawę kebab-gyros ( ilość w zależności od upodobań).
Wlewamy niewielką ilość oleju i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy mięsko aż do zrumienienia.
Najlepiej na patelni teflonowej nie potrzebujemy dodawać oleju.
Na tortille kładziemy niewielką ilość ulubionej sałatki bądź surówki.
Następnie mięsko, polewamy ulubionym sosem.
Całość zawijamy i wkładamy na ok. 1min na rozgrzaną patelnię ( bez dodatku tłuszczu).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz