środa, 28 lutego 2018

Domowy Kebab

Mój mąż jestem fanem kebaba. Mógłby go jeść na okrągło. Poniżej przepis na takiego domowego. Koszt jest o wiele niższy od tego kupnego a smakuje równie dobrze.


Domowy Kebab

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 g udka z kurczaka bez kości
  • przyprawa kebab-gyros
  • ulubiona sałatka ( przykładowa na moim profilu)
  • sos (np. czosnkowy przepis na moim profilu)
  • 4 tortille
  • olej rzepakowy (np. z dodatkiem oliwy z oliwek)




Przygotowanie


  1. Piersi z kurczaka oraz udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski.
    Wsypujemy przyprawę kebab-gyros ( ilość w zależności od upodobań).
    Wlewamy niewielką ilość oleju i dokładnie mieszamy.
    Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

  2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy mięsko aż do zrumienienia.
    Najlepiej na patelni teflonowej nie potrzebujemy dodawać oleju.


  3. Na tortille kładziemy niewielką ilość ulubionej sałatki bądź surówki.
    Następnie mięsko, polewamy ulubionym sosem.
    Całość zawijamy i wkładamy na ok. 1min na rozgrzaną patelnię ( bez dodatku tłuszczu).
    Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...