Sezon grzybowy już się kończy. W tym roku udany jak nigdy.
Tym razem polecam smaczne ala flaczki z boczniaków., które w łatwy sposób można wyhodować w domowych warunkach.
Składniki
- Boczniaki ok. 800 gram
- Pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- majeranek
- przecier pomidorowy
Przygotowanie
Boczniaki oczyszczamy.
Marchew, pietruszkę, selera myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę drobno siekamy.
Szklimy na maśle po czym dodajemy warzywa i dusimy ok. 15 min.
Po tym czasie wlewamy wodę.
Boczniaki oczyszczamy i koimy również w słupki.
Wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 15 min po czym dodajemy do garnka z bulionem warzywnym.
Gotujemy do miękkości boczniaków.
Dodajemy przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy wg uznania.
Zagotowujemy.
Podajemy z domowym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz