środa, 28 lutego 2018

A'la Flaczki z Boczniaków

A'la Flaczki z Boczniaków

Sezon grzybowy już się kończy. W tym roku udany jak nigdy. Tym razem polecam smaczne ala flaczki z boczniaków., które w łatwy sposób można wyhodować w domowych warunkach.

Składniki

  • Boczniaki ok. 800 gram
  • Pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • majeranek
  • przecier pomidorowy




Przygotowanie


  1. Boczniaki oczyszczamy.
    Marchew, pietruszkę, selera myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
    Cebulę drobno siekamy.
    Szklimy na maśle po czym dodajemy warzywa i dusimy ok. 15 min.
    Po tym czasie wlewamy wodę.
    Boczniaki oczyszczamy i koimy również w słupki.
    Wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 15 min po czym dodajemy do garnka z bulionem warzywnym.
    Gotujemy do miękkości boczniaków.
    Dodajemy przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy wg uznania.
    Zagotowujemy.
    Podajemy z domowym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...