środa, 28 lutego 2018

Chrzanowe placki ziemniaczane

Chrzanowe placki ziemniaczane


Jakoś naszło nas na placki. Tym razem urozmaicone świeżym chrzanem.

Składniki

  • Ok 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 15cm korzenia chrzanu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia




Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Przekładamy na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody.
    Przekładamy do miski.
    Wodę odlewamy, a nagromadzona skrobię dodajemy do ziemniaków.
    Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do ziemniaków.
    Tą samą czynność powtarzamy z chrzanem.
    Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy mąkę.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki z obydwu stron na złoto.
    Odsączamy na ręczniku papierowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...