Jakoś naszło nas na placki. Tym razem urozmaicone świeżym chrzanem.
Składniki
- Ok 1,5 kg młodych ziemniaków
- 15cm korzenia chrzanu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przekładamy na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody.
Przekładamy do miski.
Wodę odlewamy, a nagromadzona skrobię dodajemy do ziemniaków.
Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do ziemniaków.
Tą samą czynność powtarzamy z chrzanem.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy mąkę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki z obydwu stron na złoto.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz